Hakimi i telefonit, laptopit apo televizorit nga CIA na bën më pak të sigurt

 

Kur wikileaks dje realizoi një sërë dokumentash ku pretendon të tregojë sesi CIA hakon cdo gjë, duke filluar  që nga telefoni i zgjuar  laptopi e televizori ,hija e reputacionit të agjencisë fitoi një dimension te ri. Por nëse jeni mesatarisht amerikan, përvec rreziqeve të tjera, rreziku i vërtetë nuk është se dikush në Langley është duke ju shikuar ju nëpërmjet televizorit të dhomës tuaj.por është pjesa tjetër e botës hakuese që CIA ka fuqizuar.

Si hulumtuesit e sigurisë ashtu edhe analistët e politikave po gërmojnë  nëpër dokumentet e wikileaks, numri i madh i mjeteve te hakimit që CIA ka, me sa duket vihet mënjanë dhe përdoret  për të shfrytëzuar keqtrajtimet sekrete të firmave të teknologjsë nuk janë  havent patched =stand out most. Nëse komuniteti i zbulimit amerikan e di për ata, atëherë lë të hapur mundësinë se, hakerat shtetëror kriminel dhe të huaj ,bëjnë të njëjtën gjë

“Në qoftë se CIA mund ta përdori atë, ashtu munden edhe ruset, kinezet dhe krimet e organizuara ” thotë Kevin Bankston, drejtori i institutit të teknologjisë të fondacionit te hapur ‘New America’. Mësimi këtu së pari është se grumbullimi e një bandë me dobësi është e keqe për sigurinë kibernetike. Dhe se dyti, kjo do të thotë se ata kanë të ngjarë  të drejtohen  nga dikush. “

Bota e hakimeve

Nuk është çudi sigurisht që, një nga agjencitë më të mira të kërkimit spiun të  Amerikës mund të mos hakojë  kundërshtarët e saj të jashtëm.

Në fakt Wikileaks ka shkruajtur në një shënim i cili shoqëron lirimin e saj të martën se” arkivi duket se është qarkulluar në mesin e ish-hakerësve të qeverisë amerikane dhe e kontraktojnë atë në mënyrë të paautorizuar” Kjo ngre mundësinë e vendosjes e dokumentit të plotë, së bashku me të dhëna apo kode të shfrytëzuara, mund të kenë rënë nv duart e hakërve, përpara se ajo të ishte pjeserisht e publikuar nga Wikileaks.

Por, gjatë këtyre viteve, më në fund, CIA shfaqet të ketë mbajtur të fshehta këto teknika të sigurisë të shfrytëzohen në menyrë  sekrete. Dhe numri i madh i atyre sugjeron shkelje të procesit të dobësive, të cilat administrata Obama e  ka krijuar në vitin 2010 për të detyruar zbatimin e ligjit dhe agjencitë e inteligjencës për të ndihmuar të rregullojnë ato gabime, në vend që ti shfrytëzojnë ato kur është e mundur.

(Herë të lexuara: 76)

About Elisabeta miraka

Check Also

Tableti i ri Mi Pad 3

Xiaomi Mi Pas 3 më në fund pritet të vijë në treg.Mi Pad 3 vjen me …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *