A munden trëndafilat të ndihmojnë në zgjidhjen e problemit tonë të madh te baterisë ?

Gjithësecili nga ne është në vëzhgim të  alternativave të mundshme sesi mund të gjejmë një zgjidhje për fuqinë e baterisë sa më të mirë.

Shkencëtarët në Suedi mendojnë se kanë gjetur një zgjidhje të madhe dhe të pazakontë.

Një trëndafil nga cdo emër tjetër mund të ketë aromën më të këndshme, por a mundet ajo të ruaj dhe të realizojë  energji elektrike ? Dhe nëse mundet ,cfarë mund të themi për lulet e tjera ?

Gjetja e  mënyrave të reja për të ruajtur sasi të mëdha të energjisë është një fushë gjithmonë në rritje e hulumtimit. Dhe në qoftë se ju mendoni si ne, ju mbështesni  gjetjen e alternativave të reja të baterive çdo herë që telefoni juaj fiket  para se të arrini në shtëpi.

është hulumtuar nga shkencëtaret në Laboratorin e Elektronikës Organike në Universitetin e suedisë Linkoping. Në një letër të botuar rishtazi të kërkimit në  revistën e Akademisë Kombëtare të Shkencave, hetuesit e përshkruajnë punën e tyre për të zhvilluar një metodë për të kthyer trëndafila në Super Kapacitorë (një alternativë për bateri), të aftë të mbajnë energjinë  në kërcellin e tyre dhe më pas për ta liruar atë. Kjo arrihet duke  trajtuar trëndafilat  me një polimer të përçueshëm që është i depërtueshëm si uji.

“Kur materiali shkon në sistemin e enëve të gjakut të bimëve, në kanalet ku uji është transportuar zakonisht, ajo fillon një reaksion kimik” Eleni Stavrinidou, autori kryesor i studimit, thotë: “Ky material fillon një reagim në mjedis fizike-kimike të mjedisitt natyror. Kjo lejon formimin e kryerjes së telave përgjatë indeve të enëve të gjakut të mjedisit . Ne jemi në gjendje të përdorin këtë për të arritur çdo pjesë të bimës, edhe petalet dhe gjethet. ”

Për eksperimentin tonë kemi përdorur kercell trandafili që tashmë janë shkëputur nga bima kryesore. “Kjo është bërë për arsye praktike, megjithatë, ajo që pamë ishte se trëndafili u rrit me materialin tonë, në një vazo normale të ujit, me nje sjellje normale në të njëjtën mënyrë si mënyra natyrale. Ne kemi hulumtuar shumë materiale në këtë punë, disa prej të cilave kanë rezultuar të jenë shumë toksik për bimët, por materiali  që ne jemi duke përdorur këtu nuk duket të ketë ndikim tek bimët – edhe pse ne nuk kemi kryer ende një studim biologjik shumë të detajuar për të parë në këtë.

 Ndërsa puna është ende në fazën e “provës dhe të konceptit”, ka ende shumë për të bërë për përmirësimin e përçueshmërisë dhe të magazinimit të energjisë, kjo hap disa mundësi  të reja shpresëdhënse sepse në qoftë se ne kemi qenë në gjendje për të ruajtur këtë energji në fabrikë, kjo mund të ketë një fitim të një sistemi të energjisë alternative .

 

 

(Herë të lexuara: 62)

About Elisabeta miraka

Check Also

UNBOXING: Alcatel 3V

Pajisja Alcatel 3v është prezantuar zyrtarisht disa muaj më pare dhe ngadalë – ngadalë po e gjen …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *