Dragonjtë Komodo janë te mëdhenj e të shpifur por gjaku i tyre mund te shpetojë jetën e njeriut!

Në gjueti për antibiotikët e gjeneratës së ardhme, shkencëtarët mendojnë se, mund të kenë gjetur përgjigjen në gjakun e dragoit jashtëzakonisht të mëdh dhe helmues  Komodo.

Këto krijesa helmuese Indoneziane janë hardhucat  vendase më të mëdha  të jetesës në botë – dhe ndoshta jo tifozët më të mëdhenj që të përdoren për të ndihmuar njerëzit në kërkimin e antibiotikëve më të mirë.

Kjo është ajo cka janë duke bërë  shkencëtarët në disa universitete të SHBA-së – duke përfshirë Institutin Politeknik të Virxhinias, Universitetin George Mason, dhe në Universitetin e Floridës. Megjithatë  në një studim të publikuar këtë muaj në Gazetën e Proteome , ata përshkruajnë se si gjaku antibakterial i dragonjëve Komodo mund të  ndihmojë njerzimin në betejën e  madhe të infeksioneve  .

Ata vendosën të hetojnë gjakun e dragonjëve komodo për të gjetur më shumë rreth peptideve të tij anti mikrobakteriale , duke iu referuar proteinave të vogla që janë pjesë e sistemit të tij imunitar.

Dragonjt Komodo kanë një reputacion për të pasur sisteme të fuqishme imunitar që i mundësojnë atyre të jetojnë në mjedise shumë të vështira, dhe të jenë të paprekur nga bakteret që mund të shkaktojnë të gjitha llojet e sëmundjeve. Ata gjithashtu marrin veten në mënyrë  shumë efektive nga plagët  e shkaktuara nga dragonjtë e tjerë.

Ata thonë janë ende një hap larg nga zhvillimi i një ilaci të vërtetë, por miratimin për daljen e tij në treg merret rreth 12 vjet më vonë apo më shumë. Megjithatë , e rëndësishme është   që është duke filluar  analizimi i  sistemit të ashpër imunitar të  dragoit Komodo , në një mënyrë që, një ditë të mund të jetë e dobishme edhe në një kontekst mjeksor.

Dhe mos u shqetësoni për dragonjtë komodo sepse pjesa më e mirë e gjithë këtij kërkimi  është se, kjo analizë mund të kryhet duke përdorur monstra shumë të vogla të gjakut rreth 1oo mikrolitra të plazmës .

Ёshtë vecanërisht e rëndësishme  trajtimi i tyre  me shumë kujdes  sepse bëhet fjalë për një specie të rrezikuar  për tu zhdukur,  dhe komodo është një thesar kombëtar në Indonezi .

(Herë të lexuara: 98)

About Elisabeta miraka

Check Also

Kë do të zgjidhnit? Iphone 8 apo Iphone X

Më në fund Apple dha lajmin e lançimit të Iphone 8. Por ndryshe nga herët …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *