Krijimi i robotit artificial duket se i tërheq njerëzit jashtë vetes së tyre!

Një sfidë e madhe e robotcistëve dhe zhvilluesve të AI të cilët duan të bëjnë makineritë e tyre sa më afër njerzores.

Në vitin 1970, roboticist Masahiro Mori shpiku termin “lugina çuditshme e mendjes” për të shpjeguar se si makina papritmas dhe në mënyrë drastike do të tërhiqte shumë njerëz si ata të bëhen më njerëzor. Përfundimisht,meqënë se  robotët janë të rafinuar, ata do të dalin nga lugina dhe të plotësohen me përgjigjet më pozitive, por lugina është ende themeluar si një pengesë për zhvilluesit që duan të krijojnë android të gjallë

Edhe pse Lugina çuditshme e mendjes ka të bëjë me formën fizike të kopjes së një roboti, studimi i ri tregon se ka edhe një luginë që tejkalohet kur bëhet fjalë për intelektin e një roboti.

Në një letër të botuar këtë muaj në revistën Perceptimet, hulumtuesit Jan-Phillip Stein dhe Peter Ohler paraqitën atë që e kanë quajtur “luginën e çuditshmr të  mendjes”, në të cilin pjesëmarrësit raportuan se ishin ndjenjat e nervozizmit kur të përballen me  këta avatars relativisht inteligjentë.

Në studimin e tyre, Stein dhe Ohler i  kërkuan 92 pjesëmarrësve të veshin një kufje virtuale  dhe të shikojnë të njëjtën skenë të avatars biseduar. Megjithatë, pjesëmarrësit kanë dhënë një nga katër skenarë të ndryshëm. Një grup u tha se avatars ishin njerëz të kontrolluar dhe se bisedat ishin shkruar. Një grup tjetër u tha se avatars ishin njerëz të kontrolluar dhe se bisedat janë krijuar nga një inteligjencë artificiale. Një grup i tretë i është thënë se avatars ishin të kontrolluar kompjuterin dhe se biseda ishte shkruar. Grupi i fundit i është thënë se avatars ishin të kontrolluar nga kompjuteri dhe se bisedat janë krijuar nga AI.

Grupi i fundit ka raportuar një përgjigje të zymtë duke shikuar skenën, se pjesëmarrësit e tjerë. Edhe pse personazhet dhe skenat ishin të njëjta, mendimi se një dialog natyrore bombastik është krijuar nga një kompjuter duket se i tërheq njerëzit jashtë vetes së tyre.

 

“Ju do të mendoni se pas dialogut miqësor dhe llafazan, nuk mund të ketë një ndjenjë të tillë të fortë e nervozizëm ndaj këtyre subjekteve virtuale, dhe ende disa nga studentët tanë raportuar siklet të fortë si personazhet lëvizur më afër tyre “, tha Stein.

Stein sugjeroi se arsyeja për nervozizëm të tillë mund të vijë nga pjesëmarrësit për arsye se  është sfiduar ndjenja për atë që na bën të veçantë si njerëz.

Ju mund ta quani atë tabu etike apo një dëmtim të narcisizmit, “tha ai. “Njerëzit i konsiderojnë disa koncepte si karakteristike të njeriut … dhe nuk i pëlqen , kur qeniet e tjera të pushtojnë  ato fusha të tyre. Kjo i bën ata të ndjehen se kanë humbur një pjesë të superioritetit të tyre, dhe unë besoj se kjo thelb do të thotë një humbje të kontrollit. “Po sikur makina nuk do të më  bindej mua?”

Diçka që ne e konsiderojmë  thelbësore të njeriut është hequr, “shtoi ai,” dhe në të njëjtën kohë, ne do të duhet të shqetësohemi për pasojat e menjëhershme për sigurinë tonë. Vështirë të mos ndjehemi pak ngushtë për këtë.

 

 

(Herë të lexuara: 72)

About Elisabeta miraka

Check Also

Tashmë Samsung Galaxy S8 juaj mund të kthehet në një kompjuter personal

  Samsung Galaxy S8 ka vendosur të lancojë më së fundi edhe një risi të …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *