Makinat klasike amerikane kanë pushtuar rrugët e Suedisë!


Makinat e viteve 1950 janë gjallë e shëndoshë e mirë ne Suedi , ato vijnë nga të gjitha vendet ,në një mbledhje multikulturore , festojnë optimizmin e Amerikës pas luftës me muzikën e Elvis presley dhe me makinat e cilësisë më të mirë.

Këto makina vijnë me mijra në qytetin buzë liqenit të Vasteras cdo korrik për një takim të fuqishëm dhe një festë tre ditore. Ata dalin jashtë ,pinë,dhë harrxhojnë pothuajse gjithë kohën në absurditet, duke tërhequr makinat ne rrugë, mundësisht preferojnë të jenë makina Amerikane , por herë pas here përdorin ato suedeze dhe gjermane për shkak te mercedes1-Benz të vjetër . Fotografi Oberg thekson se : “Ata janë super frymëzuar nga kultura e motorëve Amerikane , por tashmë i është bërë kulturë e tyre “.

Kultura Amerikane erdhi ne Suedi si në shumë vende të tjera pas luftës së dytë botërore . Muzika Roc n’ roll dhe filmat e hollivudit ekspozuar fëmijëve Suedezë i cuan ata drejt pëlqimeve të Marlyn Monroe , James Doen etj. Me kalimin e viteve ata fëmijë u bënë të rritur , të cilt kishin ushqyer nostalgjinë e tyre , duke prezantuar gjeneraten e ardhshme të viteve ’50 .

Rreth 400 njerëz ne 80 makina u mblodhën per herë të parë në ” Takimin e fuqishëm” në 1978 . Gati 4 dekada më vonë ngjarja tërheq 150.000 njerëz dhe 24.000 makina. Organizatorët mburren se është takimi më i madh i makinave në botë. Makinat ashtu si dhe njerzit që i përdorin ato , vijnë në shumë përshkrime. Disa janë të mirë modifikuara ,disa janë të restauruar bukur , ndërsa disa janë ,të mira, termi “grumbuj” të vjen në mendje kur i shikon .

Gjithësecili ka një dashuri për kulturën e tyre të viteve  ’50. Oberg në  detyrë nga “National Geographic” u  realizon foto më shumë se 100 makinave që kalojnë aty. ” Sa herë që je aty ndjehesh sikur je në hapin e ardhshëm te kulturës së tyre dhe njëkohesisht se si ajo ka qënë e zhvilluar” thotë Oberg .

(Herë të lexuara: 33)

About Elisabeta miraka

Check Also

Fosilet japin të dhëna për prejardhjen e njeriut

Ekipi shkencor që në vitin 2015 , zbuloi një të afërm të lashtë me njeriun, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *