NASA nxjerr në ankand robotin e saj astronaut

0

Para pesëdhjetë vjetësh, para se NASA të dërgonte astronautin e parë në hapësirë, agjencia propozoi një robot për testimin e sigurisë së hapësirës.

Roboti që u ndërtua, quhej PDAD dhe peshonte 104 kg. Ai ishte i pajisur me ndjesorë dhe instalime elektrike për të monitoruar se si një veshje robotike mund të zëvëndësonte njeriun në hapësirë.

Ajo ishte një makinë unike, por që për fat të keq shkaktonte rrjedhje të karburantit. Kjo rrezikonte edhe aksionin e tij në hapësirë, prandaj NASA e anuloi lëshimin e tij pak kohë para afatit të përcaktuar.

1

Vetëm dy robotë të tillë u ndërtuan për NASA-n nga Instituti i Kërkimeve ndërmjet viteve 1963 dhe 1965. Njëri ndodhet në Muzeun Ndërkombëtar të Hapësirës, ndërsa tjetri ndodhet në Universitetin Maryland.

Tani NASA ka vendosur ta nxjerrë robotin e saj astronaut në ankand, ku do të pranojë vetëm ofertat mbi 80,000 dollarë.

2

3

(Herë të lexuara: 54)

About Edla Zaganjori

Check Also

Fosilet japin të dhëna për prejardhjen e njeriut

Ekipi shkencor që në vitin 2015 , zbuloi një të afërm të lashtë me njeriun, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *