Norvegjezët janë duke zhvilluar makinat e dëborës për të ngrohur shtëpitë e tyre

 

Në një përpjekje për të shpëtuar sportin e preferuar të vendit të tyre, studiuesit norvegjeze janë duke zhvilluar një makinë të mirë dëborë. Ndryshimet klimaterike anembanë botës po ndikojnë në sasinë e borës nëpër male dhe për të mbajtur sa më gjatë biznesin e tyre, norvegjezët kanë kthyer në dëborë artificiale vendpushimet e  tyre të skive. Makinat e dëborës janë të shtrenjta dhe të vështira  për tu drejtuar, gjithashtu kërkojnë sasi të mëdha të karburantit për të ndërtuar këtë makinë  e cila kontribon në ndryshimin e klimës.

Sipas Klimës ne norvegji,  në mbështetje nga Ministria Norvegjeze e Kulturës, Universiteti Norvegjez i Shkencës dhe Teknologjisë (NTNU) po shkon drejt kërkimeve të një zgjidhjeje. Hapi i parë është ndryshimi i funksionimit të makinerive me  borë.

Duke i përshtatur teknologjinë pompë-ngrohje e mbështetur në frigoriferët dhe ngrirësit, studiuesit gjetën një mënyrë për të krijuar borë në temperatura të ngrohta. Duke tërhequr ajrin e ngrohtë nga jashtë,prodhohet ajri i ftohtë, kjo pastaj mund të përdoret jashtë për të prodhuar borë artificiale.

Ky proces nuk është e vetmja gjë që e bën të efektshme këtë teknologji. Ajri i ngrohtë i tërhequr nga jashtë, mund të përdoret për të ngrohur një ndërtesë në vend. Në thelb, objektet e brendshme mund të ngrohen ndërkohë që makinat janë duke bërë dëborë për shpatet e skive, në pothuajse asnjë kosto shtesë.

Përveç kësaj, shkencëtarët janë në kërkim të një mënyrë më të mirë për të ruajtur borën si një masë paraprake. Aktualisht tallashi është ai që përdoret për të ndihmuar izoloimin e dëborës për përdorim të mëvonshëm, por i humbet vetitë e tij izoluese me kalimin e kohës dhe kërkon zëvendësim. Një zgjidhje i kthen ata  në drejtim të industrisë së peshkimit.

Sektori i peshkimit prodhon rreth 300,000 ton akull çdo vit për eksport të peshkut. Kjo është e mjaftueshme për të mbuluar , gjurmët tetë metra të gjera në 150 kilometra të gjata ski me një shtresë akulli që është gjysmë metër e trashë. Kjo është, më shumë se e mundur të prodhojë dëborë për ski.

Norvegjezët thonë se ata janë “të lindur me ski në këmbët e tyre.” Kjo është vetëm një nga  mënyrat  për të mbajtur gjallë sportin e tyre.

(Herë të lexuara: 118)

About Elisabeta miraka

Check Also

Kë do të zgjidhnit? Iphone 8 apo Iphone X

Më në fund Apple dha lajmin e lançimit të Iphone 8. Por ndryshe nga herët …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *