Roboti Baxter i cili rregullon gabimet e tij duke lexuar mendjen tuaj

 

BAXTER është vetëm një fëmijë, me sy të ndritshëm dhe me  një buzëqeshje delikate. Ai ulet në një tavolinë dhe me kujdes heq një Kanaҫe boje, më pas e terheq atë për ta dërguar mbi një kuti të shënuar “WIRE”. Gabimi duket në  të gjithë fytyrën e tij, dhe skuqja shfaqet në faqet e tij. Ai zgjat krahun e tij në një kuti të  shënuar ngjitur “PAINT” dhe lë aty kanaçen.

“Good” thotë një zë jashtë ekranit ,ndërkohë qe fytyrat e Baxterit kthehet në buzëqeshje.

Baxter është në fakt një robot, një robot industrial, me krahë si të elefantit, të destinuar për heqjen e gjërave shumë më të mëdha sesa ajo e kanaҫeve dhe telave. Fytyra e tij nuk është prej mishi por një ekran, dhe mendimet e tij nuk janë krejtesisht të vetat por ato të një njeriu të ulur përgjatë një tavoline. Një grua me elektroda vënë në kokën e saj .Vendosja zbulon një sinjal të veҫantë në aktivitin elektrik të trurit të saj, kur ajo sheh një gabim .Në kohë reale gruaja telepatike qorton Baxterin për zgjedhjen e kutisë së gabuar.

Hulumtuesit nuk kanë përcaktuar të vënë në siklet një makinë të pafajshme, por për të nxitur më tej  kufijtë e ndërveprimit njeri-robot, sqaruan ata me hollësi në një letër të botuar sot në internet. Gjithnjë e më shumë, ju do të ndërveproni me të tilla makineri: Ju do të ndani korridoret e spitalit me robotët me dërgimin e ushqimit dhe medikamenteve, dhe gjithashtu ju mund edhe të fluturoni një aeroplan vetëm me mendimet tuaja.

Teknologjia në themel është e ndritshme e re dhe komplekse, por ideja është e drejtpërdrejtë. Kur ju  vini re një gabim, truri juaj lëshon një lloj sinjali të zbehtë, i njohur si Neuro-shkencë si një gabim i lidhur potencialisht. Kur Baxter është gati për të bërë një gabim, sistemi përkthen potencialet e gabimit të lidhura në trurin e gruas në kodin që  një robot mund t kuptoj.

Tani, ju mund të keni dëgjuar kohët e fundit që një robot një ditë do të mund tju vjedhë punën tuaj. Unë nuk mund të garantojë se kjo është e vërtetë, por një botë po vjen, në të cilën robotët të punojnë së bashku me njerëzit. Imagjinoni një asistent robot duke ju ndihmuar juve të mbledhni mobilje. “Roboti në fakt mund të jetë duke kaluar pjesë të ndryshme njerëzore të karriges”, thotë roboticist dhe bashkautori i studimit Gil & MIT. “Pra, ndoshta një këmbë karrige apo një tjetër krah është pushim. Dhe njeriu është në të vërtetë duke përdorur duart e tij për ti vënë këto pjesë të ndryshme së bashku.

Por ju nuk duhet të keni për të dhënë vazhdimisht urdhra asistentit tuaj, apo jo? “Ne nuk duam të përdorni në mënyrë të qartë sugjerimet verbale apo një shtypje të një butoni, por diçka që është shumë e panatyrshme për njeriun, komunikimi me një robot,” shton Gil. “Ne duam që kjo të jetë shumë e natyrshme dhe pothuajse e padukshme.” Dhe asgjë nuk është më e padukshme se një robot  që lexon mendjen tuaj.

 

(Herë të lexuara: 21)

About Elisabeta miraka

Check Also

Kë do të zgjidhnit? Iphone 8 apo Iphone X

Më në fund Apple dha lajmin e lançimit të Iphone 8. Por ndryshe nga herët …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *