Sensorët inteligjent lejojnë njerёzit e paralizuar të lëvizin dorën e tyre sërish

 

Teknelogjitë moderne janë mahnitëse, por ndonjëherë ne kemi nevojë për një përkujtues të dukshëm i cili na kujton vazhdimisht se sa mahnitës teknologjia mund të jetë.

Kjo është ajo që ndodhi këtë javë kur Bill kochevar , njё burrё i cili ka qёnё i paralizuar nё shpatullat e tij pёr rreth tetё vite shkaktuar nga njё aksident me bicikletё. Ai ishte i aftё tё furnizonte veten e tij duke përdorur si mesazh mendimet e tij në implantin e vendosur në kokë për ti dërguar më pas në implantin e krahut të tij, në mënyrë që të mund ta lëvizte atë.

Kochevar iu nënshtrua një operacioni për të instaluar sensorët në korteksin motorik të trurit të tij, pjesën përgjegjëse për lëvizjen e dorës. Gjatë katër muajve në vijim ai pastaj mësoi të përdorë sensorë për të kontrolluar një krah 3D virtual, para se ti nënshtrohej një operacioni të dytë për të instaluar 36 elektroda në krahun e tij dhe  në dorë. Këto elektroda nxitinin stimulimin elektrik të muskujve në shpatullën, dorën dhe bërrylin e tij.

Ky është suksesi i parë i një njeriu të futur plotësisht në një makineri funksionale elektrike të trurit, për të rivendosur funksionimin në një gjymtyrë të paralizuar. Ajo ҫka është e mahnitshme në këtë qasje është teknologjia në thelb e cila anashkalon kërdonin e dëmtuar të shtyllës kurrizore dhe lejon individin për të menduar vetëm për lëvizjen e krahut. Ky njeri ka qënë në gjendje për të kryer detyrat e tij funksionale dhe të lëviz krahun e tij në drejtime të shumta dhe me gradë të larta të lirisë.

 

(Herë të lexuara: 115)

About Elisabeta miraka

Check Also

Tashmë Samsung Galaxy S8 juaj mund të kthehet në një kompjuter personal

  Samsung Galaxy S8 ka vendosur të lancojë më së fundi edhe një risi të …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *