Shkencëtarët e Oxford janë duke ndërtuar robot që ‘veshin’ lëkurë artificiale

Humaniteti robotik ka potencial për të imituar nga afër strukturën dhe lëvizjet e trupit të njeriut.

Ka një vijë të hollë midis njeriut dhe maknerive, e cila po bëhet akoma edhe më e hollë. Inteligjenca algoritmike ka filluar të shohë pamjet dhe tingujt si qeniet njerzore. Makineritë janë duke marrë forma nga më njerzoret, mundesuar nga aktivizuesit mbështjellës prej silikoni dhe lëkurat latex. Edhe këto lëkura janë duke u bërë gjithnjë e më të gjalla.

Një vit më parë hulumtuesit krijuan një material artificial i cili është dy herë më i ndjeshëm se lëkura e njeriut. Dhe këtë muaj një ekip i profesorëve të oksfordit propozoi një jde provokuese për rritjen e indeve njerzore në humanitetin robotik. Robotët  kanë potencial për të imituar nga afër mimikën, strukturën dhe lëvizjet e trupit të njeriut.

Pierre Alex dhe Andre Carr në fillim nuk patën si qëllim të gërmonin nëpër librat e robotikës , ata janë studentë të biologjisë që merren me ndërveprime midis indeve dhe kockave. Por duke studiuar strategjitë për të riparua dëmtime të tendinave me anë të inxhinjerisë së indeve ata e kuptuan se do të duhej të provonin indet e tyre ti rrisnin ne mjedise dinamike laboratorike në mënyrë që të vëzhgonin se si do të reagonin nëse ata do të ishin të tërhequr, shkëputur dhe kontatuar nga trupi i njriut.

“Ne kemi qënë gjithmonë në dijeni të zhvillimeve teknologjike që janë duke u bërë në robotikë, dhe në veçanti në kërkimin muskulo skeletal humanoid, “tha Andre. “Humanoidet Muskul skeletale” të cilët imitojnë strukturën skeletore të trupit të njeriut, ato janë realizuar në mënyrë që të mund të imitojnë shpejtësinë e lëvizjeve të trupit sa më natyrore.

Teknikat e tanishme inxhinjerike të indeve kërkojnë një mjedis të kontrolluar i cili  është i njohur si bio reaktor e vila mbështet kushtet e nevojshme për qelizat që jetojnë jashtë trupit dhe ndihmon qelizat të zhvillohen ,megjithatë krijuesit theksojnë në shqyrtimin e tyre edhe stimuj kimik e mekanik të dhënë nga bio reaktoret aktual nuk bëjnë mjaftueshem aq sa të përsërisin të gjitha streset dinamike të trupit si tërheqja ,shtrirja dhe të gjitha përvojat kontraktuese që ka lëkura juaj gjatv lëvizjeve.

Në këtë kontekst robotët njerëzor do të bëhen shumë të rëndësishëm në të ardhmen për shkak të potencialit që kanë për të imituar dhe strukturuar nga afër lëvizjet e trupit të njeriut.

“Ne jemi duke dizenjuar prototipa të vegjël bio reaktor të cilët mund të përdoren me ndërtimi e robotëve muskul skeletal” tha Andre ” Shpresojmë që të jemi në gjendje të ralizojmë këtë ne vitet e ardhshme.

 

(Herë të lexuara: 52)

About Elisabeta miraka

Check Also

Kë do të zgjidhnit? Iphone 8 apo Iphone X

Më në fund Apple dha lajmin e lançimit të Iphone 8. Por ndryshe nga herët …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *