Këto sisteme do të udhëtojnë me një shpejtësi prej 1,198 km/h

Ka lindur në Amerikë, por duket së do të zhvillohet në një vend tjetër teknologjia e transportit të shpejtësisë super të lartë, ajo që do të përdorim në të ardhmen. Hyperloop quhet koncepti ambicioz i Elon Musk që u ideua që në vitin 2013 dhe të të ndërtohet në Indi.

Kompania e tij është duke testuar tashmë një model të këtij transporti prej tetë kilometrash në Kaliforni. Ky model në miniaturë i sistemit të transportit arrin një shpejtësi prej 1,198 km/orë, një shpejtësi që është e guximshme madje edhe për tu menduar.

Teknologjia e këtij lloj sistemi bazohet në një veti që kanë disa lloje materialesh gjysëm-përcjellës kur janë në prani të fushave magnetike që i lejon ata të qëndrojnë në një distancë të përcaktuar larg magneteve pa i prekur ato. Kështu treni qëndron praktikisht në ajër brenda një unaze magnetike duke eleminuar forcat e fërkimit, çfarë i bën ata dhe të arrijnë këtë shpejtësi mjaft të lartë. Pra treni nuk ecën, por fluturon brënda cilindrit magnetik.

Mendohet që sistemi do të përfundojë së ndërtuari në vitin 2019.

Check Also

Nasa po ndërton habitatet e njerëzve në hapësirë

Nasa po zhvillon një bashkëpunim me gjashtë kompani të medha për të ndërtuar ato që …