Fjale te Urta per Miqesine

Fjale te urta per miqesine
Fjale te Urta per MIqesine

Vëllezër jemi, por miq s’jemi.

Armiku që zbulon gabimet tuaja, është më i dobishëm se miku që i fsheh ato.

 • Ari në zjarr provohet, miku në rrezik kuptohet. VLORË
 • Armiku s’pritet me fjalë, por me plumb. KRUJË
 • Armiku më i rrezikshëm është, ai që harrohet. JUG
 • As buka nuk haet vetëm. JUG
 • Atje ku luftojnë dy, fiton i treti. KORÇË
 • Kur merr dërrasa të plasur, çahet e tëra. SKRAPAR
 • Kur je veti i dytë, të ngoh dhe fryma e shokut. BERAT
 • Lulja e këputur nuk lëshon më. MYZEQE
 • Me mikun ha e pi, të dhënë e të marrë mos ki. JUG
 • Mendja me mendjen, pjellin mëndje. JUG
 • Me një ka nuk bëhen pendë. JUG
 • Me nji tra nuk mban shtëpia. JUG
 • Mëson nga armiku më shumë se nga miku. JUG
 • Miku i mirë të nderon shtëpinë, miku i vjetër nuk hidhet poshtë. JUG
 • Miku është mik deri sa nuk përzihet në hallet e shtëpisë. VERI
 • Miku harrohet po të largohet. PËRMET
 • Miku i mirë vjen nga porta. BERAT
 • Nuk bëhet stani me dhi të egra. VLORË
 • Njeriu ka nevojë më tepër për dashuri, se për lavdi. JUG
 • Njeriu pa shokë, si muri pa tokë. JUG
 • Miku i mikut tim, është edhe miku im. VLORË
 • Një krah s’mban kala. GJIROKASTËR
 • Një zog që ndahet nga klloçka, e ha shqipja. SKRAPAR
 • Pa djalë e pa gocë rrova, pa shok nuk rrova. KRUJË
 • Për një shamatë, lypen dy veta. SARANDË
 • Punën nuk e bën një gisht, po e bën grushti. TROPOJË
 • Qentë le të lehin, karvanet të shkojnë përpara. JUG
 • Ruajmë nga miku, se nga armiku ruhem vetë. VLORË
 • S’bëhet lëmi me një kalli. JUG
 • S’bëhet stani me lepura. MYZEQE
 • S’mblidhen lepujt në vath. JUG
 • S’mbushet thesi me një kokërr. LUKOVË
 • Syri është më i mprehtë se kordha. JUG
 • Shejtani kur nuk ka punë rreh të birin. JUG
 • Shokë bashkë, e bukë veç. JUG
 • Trimi i mirë me shokë shumë. JUG
 • Shoku sa duhet, aq qortohet. KOSOVË
 • Shtëpinë e mbajnë të gjitha shtyllat. BERAT
 • Tek nusja hanë e pinë, te dhëndrri gja nuk dinë. VERI
 • Të më mbrosh atje ku s’jam, se ku jam mbrohem vetë. LIBRAZHD
 • Uji fle, hasmi s’fle. LIBRAZHD
 • Ankohet kalorësi se po i varen këmbët. VERI
 • As nuk kam, as më mbarohen. KAVAJË
 • Bjer, o zot, mikun; të haj dhe i zoti i shtëpisë. LABËRI
 • Bota të jep aq sa t’i kesh dhënë asaj. JUG
 • Bukë e kripë e zemër. KAVAJË
 • Çilet dera, rritet ndera. VERI
 • Dora lanë dorën, të dyja lajnë faqet. ELBASAN
 • Edhe pula jote në kopshtin e botës të duket e majmë. KOLONJË
 • Fshati digjet, plaka krihet. JUG
 • Fukara jam, po shpirtin nuk e kam fukara. VERI
 • I mirë për shokë, e i lig për vete. JUG
 • Bukën tënde ha, hall të botës qa. LUNXHËRI
 • Çezma i lan të gjithë, veten nuk e lan. DELVINË

Ari njihet në zjarr, miku në nevojë.

Miqtë e vërtetë qajnë kur ti ikën, miqtë e rremë ikin kur ti qan.

Miqësia e mirë, hesapin e dlirë.

Dy gjëra duhet të ketë frikë dikush: zilinë e miqve të tij dhe urrejtjen e armiqve të tij.

Zoti më ruaj prej mikut, se prej armikut ruhem vetë.

Armiku të shikon ndër këmbë, miku të shikon në sy.

Miqtë e vjetër janë flori, ndërsa të rinjtë argjend.

Ai mik që s’mund të të ndihmojë, si armik mund të turpërojë.

Më mirë një mik se sa një çiflik.

Dashuria pyet miqësinë: “Çfarë po bën atje?”
Miqësia i përgjigjet: “Po bëj të qesh atë që ti i bëre të qajë.”

 • I fundit ja do qaj, ja do qeshë. LABËRI
 • I qan hallin kalorësit. DURRËS
 • I zoti i shtëpisë, rri në fund të urave të zjarrit. POGRADEC
 • Jo gjithmonë “mirë se të gjeta” po edhe “mirë se erdhe”. ELBASAN
 • Kafeja është e zezë, po të zbardh faqen. JUG
 • Nga fryn era kthen gëzofin. DIBËR
 • Kam qeshur të tjerë, më mbiu në derë. KORÇË
 • Keq më vjen, po dëm s’më bëhet. SKRAPAR
 • Ku s’të thërresin, mos shko; ku s’të pyesin, mos kuvendo. ELBASAN
 • Këpucari i ka këpucët e grisura. JUG
 • Kërkon të zërë gjarpërin me dorë të botës. JUG
 • Kopraci s’të jep të zezën e ullirit. JUG
 • Ku bien daullet të çojnë këmbët vetë. SKRAPAR
 • Ku rënça mos u vrafsha. VLORË
 • Kur të kem me thasë, të të jap një trastë. SHIJAK
 • Kur të vjen nevojtari në derë, po s’pate gjë, jep një gotë ujë. SKRAPAR
 • Kush ha vetëm, vdes dhe vetëm. JUG
 • Kush shkon pa thirrë, kthen pa u përcjellë. SHKODËR
 • Kush vete i paftuar, e gjen sofrën pa shtruar. ARBËRESHËT
 • Kush vjen rrallë, ha bakllavanë, kush vjen shpesh ha përsheshë. KRUJË
 • Le gomari që na ngordhi, po s’na lënë as mizat rehat. KORÇË
 • Lype se s’ta jep, merre se nuk thotë gjë. KAVAJË
 • Mali me mal s’piqen, po njeriu do piqet. JUG
 • Me çfarë syri do më shofësh, me atë do të shof. ELBASAN
 • Merr belanë e botës e vë në krye të votrës. ELBASAN
 • Miku i afërt nuk ka nder, se vjen përherë. MYZEQE
 • Miku i thirrur, duhet përcjellun. MIRDITË
 • Miku nuk vjen për thelë e lëng, po për fjalë e për kuvënd. KRUJË
 • Mikut i lëshohet vendi dhe i dëgjohet kuvendi. KRUJË
 • Mirmëngjes, me interes. FIER
 • Mos qesh në shok, se e gjen në kokë. KOSTUR
 • Mos e lëndo ku i dhemb. JUG
 • Në daltë djalë të na rrojë, në daltë çupë, të të rrojë. JUG
 • Në shtëpinë e të varurit, nuk zihet litari me gojë. DELVINË
 • Nuk dua mish e kabuni, po dua, ner e sajdi. KAVAJË
 • O bark, o qerrata, këtu gjete, këtu ha. BERAT
 • Pa para njeriu ha dhe një thes me kripë. VLORË
 • Peshku në det, kripa në tokë, po bashkohen në tigan. KORÇË
 • Prifti më përpara bekon mjekrën e tij. KOLONJË
 • Pula bëri venë, gjelit i dhemb barku. KUÇ
 • Pushka e trimit dhe sofra e xhymertit, janë gjithmonë plot. SHKODËR
 • Qenit hidhi një kockë, të pushojë. SKRAPAR
 • Rrugën për te miku, mos e lër të zërë bar. FIER
 • Sevapi as shitet, as blihet. JUG
 • Sqepari bishtin e shokut e gdhend, të tijin jo. PËRMET
 • Ta shef bojën, sa ta ka nevojën. SKRAPAR
 • Trimi nderon trimin, i mençmi të mençmin, i ligu të ligun. TROPOJË
 • Unë ha kumbulla, ty të mpihen dhëmbët. JUG
 • Ustai nuk ka shtëpi. MYZEQE

Është më e lehtë të falësh një armik, se sa të falësh një mik.

Tek miku ankohu, tek armiku lavdërohu.

Miqësia e bazuar në biznes është më e mirë se biznesi i bazuar në miqësi.

Më mirë një armik me mend, se sa një mik i marrë.

Fjale te urta shqip