Fjale te Urta Shqip – Fjale te Urta dhe Kuptimi i tyre

Fjale te urta shqip dhe kuptimi i tyre
Fjale te urta shqip
 • Nga një vrimë e vogël, rrjedh e gjithë fuçia.
 • Një shkëndijë ndez një mal.
 • Për një dorë kashtë e vret samari mushkën.
 • Për një pe, për një gjilpërë, vajti dëm një punë e tërë”
 • Ruaju të të ruajë perëndia.
 • Ekzistojnë tri periudha në jetë, rinia, mosha e mesme, dhe sa mirë po dukesh.
 • Ëndrroj, prandaj ekzistoj.
 • Është e domosdoshme që të jesh i papunë, nëse dëshiron të bësh diçka të rëndësishme.
 • Është më mirë të jesh i përgatitur për një rast e të mos fitosh , se sa të të vijë rasti e të mos jesh i përgatitur..
 • Është një gjë e mirë të ngritesh mbi krenarinë, por duhet të keni krenari për ta bërë këtë. Durimi është i hidhur, mirëpo sjellë fruta të ëmbla – (Ruso)
 • Është vetëm një dallim në mes të çmendurit dhe meje –unë nuk jam e çmendur .
 • Fati i ndihmon mendjet e përgaditura – (L.Paster)
 • Ruhu nga thëngjilli i mbuluar.
 • Së ligës ruaju, e mira të ndjek vetë nga pas.
 • S’lidhet kali me pe.
 • Shkon një herë, bëhen gjurma; dy tri herë bëhet udhë.
 • Ujku mjergull kërkon.
 • Përmend qenin, bëj gati shkopin.
 • Shtëpia pa fëmijë, si nata pa yje.
 • Më i keqi vëlla të merr hakun.
 • Motra jemi, shoqe s’jemi.
 • E plaga e saj nuk është e lehtë.Mirmëngjes, me interes.
 • Mos qesh në shok, se e gjen në kokë.
 • Mos e lëndo ku i dhemb.
 • Në daltë djalë të na rrojë, në daltë çupë, të të rrojë.
 • Në shtëpinë e të varurit, nuk zihet litari me gojë.Martesa gjithmonë ka nevojë për artet më të mira të mundshme, të mungesës së sinqiritet ndërmjet dy qenieve njerëzore.
 • Mbarë bota është një skenë, dhe të gjithë njerëzit janë aktorë – (Shekspiri)
 • Me durim zbutet edhe princi, fjala e urtë then edhe gurin.
 • Më i zoti i njerëzve është ai që është i zoti ta përmbajë vetveten –(Sami Frashëri)
 • Më jepni një dhomë ku secili qosh i është përkushtuar librit.
 • Më kryesoret janë katër gjëra që e bëjnë njeriun njeri: dituria, durimi, kanaati (të mjaftuarit me atë që ke), dhe drejtësia.
 • Nuk dua mish e kabuni, po dua, ner e sajdi.
 • O bark, o qerrata, këtu gjete, këtu ha.
 • Pa para njeriu ha dhe një thes me kripë.
 • E qeshura është ilaqi më i mirë i natyrës.Rrugën për te miku, mos e lër të zërë bar.
 • Sevapi as shitet, as blihet.
 • Sqepari bishtin e shokut e gdhend, të tijin jo.
 • Ta shef bojën, sa ta ka nevojën.
 • Trimi nderon trimin, i mençmi të mençmin, i ligu të ligun.
 • Unë ha kumbulla, ty të mpihen dhëmbët.
 • Ustai nuk ka shtëpi.
 • Drunë e shtrembër e djeg zjarri.
 • E ke zogun në dorë, mbaje.
 • E tërë muzika është një folklorizëm .Unë kurrë nuk kam dëgjuar që një kalë të këndoj një këngë.
 • E vërteta është aq e rrallë, prandaj është aq mirë që ta thuash.
 • Miku i mirë vjen nga porta.
 • Nuk bëhet stani me dhi të egra.
 • Njeriu ka nevojë më tepër për dashuri, se për lavdi.
 • Njeriu pa shokë, si muri pa tokë.
 • Miku i mikut tim, është edhe miku im.
 • Një krah s’mban kala.

Gjithë gishtat dhembin njësoj!

• Kali i botës të lë në udhë!

• Atje ku ka, derdhet!

• Bie një gur, e lëviz një mur!

• Bora është e bardhë, por e ndyjnë qentë!

• Burrë e grua si mish e thua!

 • Shoku sa duhet, aq qortohet.
 • Shtëpinë e mbajnë të gjitha shtyllat.
 • Tek nusja hanë e pinë, te dhëndrri gja nuk dinë.
 • Të më mbrosh atje ku s’jam, se ku jam mbrohem vetë.
 • Më në fund e di se çfarë e dallon njeriun nga kafshët, “ brengat financiare”.
 • Më pëlqen kritika për aq kohë sa është lëvdatë e pakualifikuar.
 • Më shumë skuqu para vetes sesa para të tjerëve – (Pitagora)
 • Më të mira janë goditjet e mikut se sa puthjet e armikut.
 • Mendjet e forta shpeshherë janë ato të cilat bota e zhurmshme i dëgjon të fundit.
 • Meshkujt, sikurse plumbat shkojnë më së largu kur janë më të përsosurit.
 • Fusha ka sy, mali ka veshë.
 • Gishtërinjtë i fut në mjaltë e i lëpin, po nuk i kafshon dot se të dhembin.
 • I marri ç’flet nuk din, i urti ç’din nuk flet.
 • I zoti duhet të ruajë arën e vet.
 • Jo si cjapi te kasapi.
 • Kali nuk mbahet për bishti, po prej freri.
 • Ka thënë Nastradini, edhe në diell merr ombrellë.
 • Uji fle, hasmi s’fle.

• Çfarë bën i ati, e heq i biri!

• Dhe sikur deti kos të bëhet, për të varfrin nuk gjendet lugë!

• Edhe diell të bëhesh, të gjithë nuk i ngroh dot!

 • Inati të plakë, e qeshura të rinon – (Thënie angleze)
 • Ironia është higjiena e mendjes.
 • Jeta është një betejë, jo ndërmjet të keqes dhë së mirës, po ndërmjet së keqes dhe më së keqes.
 • Jeta është një dhembje e gjatë e kokës në një rrugë të zhurmshme.
 • Jeta është vizatim në të cilën s’mund ta përdorim gomën për fshirje.
 • Jo gjithmonë “mirë se të gjeta” po edhe “mirë se erdhe”.
 • Kafeja është e zezë, po të zbardh faqen.
 • Nga fryn era kthen gëzofin.
 • Kam qeshur të tjerë, më mbiu në derë.
 • Keq më vjen, po dëm s’më bëhet.
 • Ku s’të thërresin, mos shko; ku s’të pyesin, mos kuvendo.
 • Këpucari i ka këpucët e grisura.
 • Kërkon të zërë gjarpërin me dorë të botës.
 • Miqtë e vërtetë tregohen në fatkeqësi – (Fetare)
 • Mirësjellja është celësi i artë që i hap të gjitha dyert – (Thënie latine)
 • Mohimi i gabimit është gabim i dyfishuar – (Monteskie)
 • Momenti më i vështirë për ateistin është kur ai vërtet ështe falënderues, e nuk ka kë të falënderoj.
 • Mos ofendo askënd në jetë
 • Mos u tall tepër, dhe thuaje vetëm të vërtetën – (Fetare)
 • Mosmirënjohja më e madhe e njeriut është harresa e borxhit.Kur shkon për udhë merr shkop dhe gurë.
 • Kur t’i hypësh kalit, shifi patkonjtë.
 • Kush vret nuk flet.
 • Me zjarrin dhe ujin nuk bëhet shaka.
 • Mos luaj me gurë po e pate shtëpinë me xhama.
 • Mos shkel në dërrasë të kalbur.
 • Mos shko si breshka te nallbani.
 • Mos shko si cjapi te kasapi.
 • Mos u zër për degësh, po për rrënjësh.
 • Nata është me barrë, s’dihet ç’pjell.
 • Bisha tërbohet keq, kur sheh se po i vjen fundi.
 • Bie një gurë e shkoqet një mur.
 • Buka që thyet s’ngjitet më.
 • Çdo gjë forcohet, në themel.
 • Ç’ka humbe mos e kërko, ç’ke në dorë mos e lësho.
 • Çohet një i marrë e qet një gur në ujë, çohen njëzet të urtë e s’mund ta nxjerrin.
 • Dimrit iu bëj hazër që në behar, e beharit që në dimër.
 • Dita ka sy, nata ka veshë.
 • Duhet me i fry lugës para se me të djeg.
 • Dha pesë e hyri në valle, jep dhjetë e s’del dot.
 • E dardhë është dhe bora, po të thanë duart.
 • Edhe pas luftës armët duhet me i mbajtë.
 • Atje ku fle ujët, atje është më thellë.
 • Nata s’ka shahit.
 • Unë i ha kumbullat, atij i mpihen dhëmbët.
 • Unë baj barrën, ti djersin.
 • Vera sa ma e ëmbël të jetë, ma fort të zenë.Në disfatë – inatë
 • Në errësirë duhet dritë, në fatkeqësi mend.
 • Në fitore – shpirtmadhësi
 • Në Japoni emërtimi për interes u njoh vetëm pas meje.
 • Në këtë jetë qeshet më së shumti, ai që qeshet i fundit.
 • Në luftë – Vendosmëri
 • Në luftë nuk ka zëvendësim për fitore.
 • Në luftën në mes botës dhe teje, përkrahe botën.
 • Në një botë të çmendur, vetëm të çmendurit janë normal.
 • Në paqe – vulnet të mirë Për armikun mos fol keq, por vetëm mendo keq –
 • Nëse ka përparim në teknologji pa përparim në shoqëri, atëherë automatikisht mendoj se ka rritje në fatkeqësinë e njerëzimit.
 • Nëse mendoni se arsimimi është i shtrenjtë, atëherë provojeni injorancën.
 • Nganjëherë historia i merr duart në duart e veta.
 • Kopraci s’të jep të zezën e ullirit.
 • Ku bien daullet të çojnë këmbët vetë.Kur puna juaj flet vetë , mos u përziej.
 • Kur t’i fiton, asgjë nuk dhemb.
 • Kur të flasësh, mendohu mirë kur të hash përtypu mirë – (Thënie latine)
 • Kur të jesh në vend të huaj, dita të duket muaj – (Podrime)
 • Kush hakmerret për një poshtërsi, ai e bën tjetrën – ( Didëro)Qefi prish qefin.
 • Mos dalë goja para mendjes.
 • Mos i bjer të mirës me shkelm.
 • Mos i hyr valles, kur nuk di ta hedhësh.
 • Mos kërko qiqra të pjekura në hell.
 • Ngopet deti me lumenj?
 • Nuk mba ujë orizi.
 • Një fjalë që e dinë dy veta, e dinë gjithë bota.
 • Pi rakinë e jo mendjen.
 • Lisi nuk pritet me nji të rame.
 • Lulja e këputun nuk mbin më.
 • Fjala dhe plumbi kur dalin s’kthehen më.
 • Gazi i madh kthehet në helm.
 • Dijet e mëdha janë në fjalë të shkurtra.
 • Dardha dhe sëpata e kanë bishtin mbrapa.
 • Kur s’di not mos u fut në ujë.
 • Kush ha shumë i del për hunde.
 • Kush shef ma sëpari barkun, asht i mangët nga trutë.
 • Ç’del nga goja, hyn në vesh e del për hunde.
 • Kur flet shkopi të vret.
 • Kur han bukë misri, kujto bukë thekri.
 • Kashata e madhe të ngec në fyt.
 • Këmba e madhe të shqyen këpucën.
 • Janë të urtë të marrët sa pa thënë fjalët.
 • Gjuha eshtra s’ka, eshtra thyen.
 • Gjuha të lidh, gjuha të zgjidh.
 • Ha të rrosh, jo rro të hash.
 • Gjuha flet e fshihet, shpina pret e rrihet.
 • Dy kunguj nën një sqetull s’mbahen.
 • Mali digjet,plaka krehet.
 • Ti qesh me të tjera, po bota qesh me ty.
 • Trimërinë pas luftës e urtësinë pas kuvendit s’e ha as qeni.
 • Trimi që lëvdohet, nuk të vret.
 • U bë dhija me tremb ujkun.
 • U bo veja me mësue pulën.
 • U hap dheu, doli një plesht.
 • U mbars mali, polli një mi.
 • Unë vij nga më rrahën, ti më tregon shkopinjtë.
 • U rrit kungulli dhe mori dhenë.
 • Zuri qeni një lepur, nuk quhet zagar.
 • Ai që e ka provue din edhe me të mësue.
 • Bëne vath e ve në vesh.
 • Bëj si të thotë më i madhi.
 • Bleta din si bëhet mjaltët.
 • S’di gomari të haj tagji.
 • Dami të bëhet mësim.
 • Kush s’pyet mbetet budalla.
 • Kush u dogj nga qulli, i fryn edhe kosit.
 • Pyetën mushkën, cilin ka baba; “kam dajo kalën” – tha.
 • S’e lenë hunda me pa larg.
 • S’ka lezet në kokën e zgjebur, shamia e mëndafshtë.
 • S’ka të shurdhët, më të shurdhët nga njeriu që s’don dije.
 • Sorra e mbante veten për pallua, po kur pa këmbët e saj qau.
 • S’tunden malet me përralla.
 • Teneqe e prishur, ka zë të gërvishur.
 • Mos u mat me hijen e me njerëzit.
 • Mos u mat me hijen e pasdrekes.
 • Në portën e të shurdhit mos trokit.
 • Nga ferra e vogël del lepuri i madh.
 • Nuk mësohet plaku si do krehur mjekra.
 • Njeriu sido që të bëjë, nuk e kapërcen dot hijen e tij.
 • Pas lufte të gjithë bëhen trima.
 • Këlyshi sado të lehë nuk të kafshon.
 • Kollaj të thuash vreshtë, po duhet rrushi.
 • Kur ngjite përpjetë, shiko dhe tatëpjetë.
 • Kur u ba horri pashë, vrau t’anë.
 • Kush ka matur veten, ka matur gjithë botën.
 • Kush s’kupton, i japin të kuptojë.
 • Lumi i thellë, s’ka ushëtimë.
 • Më parë mëso veten, pastaj të tjerët.
 • Mos i zbulo petët byrekut, se i dalin lakrat.
 • Mos mëso ustanë, po merri zananë.
 • Ai që do të zihet, zihet edhe me macen.
 • Dhisë kur i hanë brirët, gjen shoqe ti përpjekë.
 • Edhe guri pëlcet kur nxehet.
 • E mjel sa e mjel lopën pastaj i bie me këmbë dhe e derdh.
 • Fjal e ëmbël thyhen të fortin.
 • Fjala e mirë në ditë të keqe.
 • Dhembi kafshon shpesh gjuhën, megjithatë ata mbeten miq.
 • Gurit të rrokullisur dhe të dehurit mos i del përpara as mbrapa.
 • Hiq inatin gjej rehatin.
 • I buti thyen të fortin.
 • Kur piqen dy vezë, njëra do thyhet.Njerëzit e mequm bëjnë proverba, mirëpo të marrët i përsërisin ato.
 • Njerëzit e zgjedhin punën, ndërsa puna i vlerëson njerëzit – (Naim Frashëri)
 • Njeriu është aq i ri, sa të reja ka mendimetKush nuk e urdhëron dot vehten, pajtohet kollaj me të keqen.
 • Kush e qit koburen, se fut pa zbrazur.
 • Lumi i thellë, nuk rrëmben.
 • Me gojë i afron, me gojë i largon shokët.
 • Me njoftë veten asht urti, me qeverisë veten, është trimni.
 • Mëngjesi është më i mençëm se nata.
 • Mos i fryj zjarrit se të djeg.
 • Mos merr si pushka e jevgut.
 • Mos nxirr vrerë prej goje të hidhërohesh, po nxirr sheqer të ëmbëlsohesh.
 • Nga mërzitja e minjve, i vuri zjarrë mullirit.
 • Nuk thyen dhëmbë fjala e mbarë.
 • Për inat të sime vjerre, vete fle me mullixhinë.
 • Për pleshtin djeg jorganin.
 • Rrugë e gjatë pret shkurtër.
 • Sa ti trazosh urët aq më shumë ndizen.
 • Sherri do nge, davaja do para.
 • Shkallët ngjiten shkallë-shkallë.
 • Ti prite të paktën, prite dhe të shumtën.
 • Trim i mirë quhet ai që përcjell zemërimin.
 • Uthulla e fortë plas gurin.
 • Hajde baba të dëftej arrat e malit; Hajde gjyshe të të kallzoj ato të gjyshit.
 • As topi i Ali Pashës s’e tund.
 • Atij që nuk e do, i thuaji: “Të hyftë vetja në qejf”.
 • Avash Beg se ka hendek.
 • Ay që ecën me krye përpjetë, bie në gropë.
 • Baste e budalla, motër e vëlla.
 • Breshëri e rreh, e dhija bishtin përpjetë.
 • Daullja bie për ata që kanë veshë.
 • Del çiraku më i mirë se ustai.
 • Dy gjela në një vikt, s’këndojnë.
 • Dhi e krimbur, bishtin përpjetë.
 • Edhe vali je, shiko ku ishe dje.
 • Ena bosh zhurmon më tepër.
 • Është nga ai gur që thyen çekan.
 • Fjala pa punë, si peshku pa lumë.
 • Fjalë pak e punë shumë.
 • Fol me ty, fol me murin.
 • Gjëmon voza që nuk ka verë.
 • Gjithkush leu, mentë e veta pëlqeu.
 • Hiqu det se do shkojë lumi.Nuk ju zë besë deveve dhe askujt që mund të ecë një javë pa pirë gjë.
 • Nuk ka njeri të keq që mund të jetë poet i mirë.
 • O Zot, kurrë nuk e kam ditur se shkallët më të ulta kanë lëkurë kaq të bardhë.
 • Pa kundështime s’ka përparim; ky është ligj të cilin qytetërimi e ka trashëguar deri më sot – (Diogjen)
 • Pakënaqësia është shtytje për të përparuar –
 • Për mua t’i shkruash diçka shpirtit, për Hallowenin është njësoj sikurse Nëna Terezë t`i shkruante bëmirësisë dhe sakrificës. Është e një natyre krejt tjetër.
 • Për Volterin politika s’është asgjë tjetër pos mjeshtri e rrenës në çastin e duhur.
 • Përderisa ne flasim mirë për të vdekurit , le t’i kritikojmë ata sa janë gjallë.
 • Përgjigjet e vetme interesante janë ato që i shkatërrojnë pyetjet.
 • Përpiqu të imitosh vetem punët e mira të njerëzve të mëdhenj – (Sami Frashëri) ?
 • Pesimisti është njeriu që mendon se të gjitha femrat jan të këqia. Optimisti është ai që shpreson të jetë kështu.
 • Piano është një monstrum që klithë, kur ia prek dhëmbët e saj.
 • Pjesa e parë e jetës sonë shkatërrohet nga prindërit, ndërsa pjesa tjetër nga fëmijët tonë.
 • Po mos të kishte njerëz të këqinj, s’do të kishte juristë të mirë – (Dikens)
 • Po të mos kishte jeta vuajtje, s’do t’ia dinim vlerën gëzimit.
 • I gjen mushka drutë.
 • I mbushet mendja, atij që ka mend.
 • Jashtë valles dinë të gjithë të kërcejnë.
 • Paraja nuk i zgjedh njerëzit.
 • Kush fle ngorhtë ka edhe ftohtë.
 • Ku ka zemër ka dhe krahë.
 • Malet tunden, po nuk bien.
 • Me fal gjakun është burrni.
 • Mos kij turp nga kush s’ka turp.
 • Mos prit të të kërkojë e mira, po kërkoje.
 • Mushka do dru, e demi kular.
 • Njeriu është e vetmja kafshë që skuqet apo duhet të skuqet.
 • Njeriu është i lirë vetëm atëherë kur i shërben së vërtetës – (Sami Frashëri)
 • Njeriu ështe i lirë, por jo nëse ai nuk e beson këtë.
 • Njeriu nuk mbaron kur humbet , ai mbaron kur heq dorë.
 • Njeriu që flet shumë, sado mirë që të flaës, në fund do ta thotë ndonjë marri
 • Nuk ekziston paqartësi më e madhe në botë se gjëja e sigurt.
 • Kush hakmerret për një poshtërsi, ai e bën tjetrën – (Didëro)
 • Kush ka vdekë për atdhe, nuk ka vdekë, por ka le – ( Shkodër)
 • Kush nuk qesh – në jetë ka parakaluar plotësisht i fjetur – (Verner)Kur të kem me thasë, të të jap një trastë.
 • Kur të vjen nevojtari në derë, po s’pate gjë, jep një gotë ujë.
 • Kush ha vetëm, vdes dhe vetëm.
 • Kush shkon pa thirrë, kthen pa u përcjellë.
 • Kush vete i paftuar, e gjen sofrën pa shtruar.
 • Kush vjen rrallë, ha bakllavanë, kush vjen shpesh ha përsheshë.
 • Le gomari që na ngordhi, po s’na lënë as mizat rehat.Ky vend ka nevojë për papunësi më të madhe për politikanët.
 • Lajmi i keq nuk është si vera. Ai nuk përmirësohet me kalimin e kohës .
 • Le të lavdërojnë të tjerët e jo goja jote, i huaji e jo buzët e tua.
 • Librin mund ta krahasojmë me fqinjin tënd , nëse është i mirë, nuk do të zgjasë gjatë , e nëse është i keq, nuk mund të heqësh dorë aq lehtë.
 • Ligjet e vogla i ushqejnë krimet e mëdha.
 • Kah dituria shkohet përmes tri rrugëve: përmes të menduarit, edukimit, dhe përvojës ( Latine)

Fjale te urta popullore

Fjale te urta per miqesine

Fjale te urta per punen

Fjale te urta per atdheun