Çfarë është Astrologjia?

Të mësosh astrologji është si të mësosh një gjuhë të re. Ka simbole të çuditshme dhe fjalë të çuditshme si Bricjapi, Jupiteri, shtëpia e 10-të, trina, sesquiquadrate, etj. Për të mësuar astrologjinë, duhet të mësojmë shkronjat e këtij alfabeti të ri dhe te kemi informacione mbi horoskopin. Ne duhet të mësojmë se si t’i bashkojmë ato në fjalë, fraza dhe fjali. Dhe kur mund të shohim një tabelë të lindjeve dhe të shohim shumë fjali që bashkohen së bashku, atëherë ne kemi filluar të kuptojmë atë tabelë të lindjeve si një e tërë.

ÇFARË ËSHTË SHENJA? – Në aspektin teknik ngjitësi është pika e takimit midis horizontit dhe ekliptikës, pra rrethi që përfaqëson shtegun e dukshëm të Diellit në Sferën Qiellore në një vit. Në thelb ngjitësi tregon se cila shenjë zodiakale ishte në rritje, në momentin e saktë të lindjes sonë, në pikën e saktë ku Dielli u ngrit në mëngjes.

SI NDIKON NË PERSONALITETIN E INDIVIDIT? – Në astrologji është e mundur që ta ndash Rrethin e Zodiakut në dymbëdhjetë pjesë, të cilat janë 12 Shtëpitë Zodiakale. Pika në të cilën nis shenja e parë dhe përfaqëson pjesën e vetes, u tregon të tjerëve pikërisht personalitetin “e jashtëm”. Shpesh, “shenja” jep gjithashtu indikacione për pamjen e një personi, e cila në fakt është gjëja e parë që vërejnë të tjerët kur krijohen përshtypjet e para. Njohja e shenjës së dikujt mund të jetë e dobishme për të kuptuar se çfarë e shtyn atë të sillet në një mënyrë të caktuar.

SI LLOGARITET SHENJA? – 

Për të identifikuar shenjën tuaj, nevojitet data, vendi dhe koha e lindjes. Nëse nuk e dini orarin tuaj të lindjes nga prindërit ose nga një i afërm, mund të kërkoni nga bashkia ku keni lindur certifikatën e lindjes, e cila gjithashtu tregon orarin. Është e rëndësishme që koha të jetë sa më e saktë që është e mundur, sepse në disa raste, vetëm disa minuta ndryshimesh janë të mjaftueshme për të kaluar nga një shenjë në tjetrën. Nga koha e lindjes, përmes disa llogaritjeve dhe përmes disa tabelave të përshtatshme, marrim kohën e lindjes, e cila varet nga disa faktorë, duke përfshirë gjerësinë dhe gjatësinë e vendit ku kemi lindur ose prezencën e mundshme të kohës aktuale të kursimit të dritës së diellit.


Ta themi thjesht, astrologjia është një gjuhë simbolike. Fjala astrologji rrjedh nga fjalët greke astron që do të thotë ‘yll’ dhe logot që do të thotë ‘fjalë’. Prandaj, astrologjia do të thotë fjalë për fjalë “gjuha e yjeve”. Astrologjia bazohet në një ligj antik të njohur si ‘AS MO sipër, pra më poshtë’, i njohur ndryshe si Ligji i Makrokozmosit dhe Mikrokozmosit. Makrokozmosi është universi, i simbolizuar nga qielli, ose kupola me yje të cilën mund ta shohim nga Toka. Mikrokozmos jemi ne: burrë apo grua, njeriu, individi këtu në Tokë.

Po çka është në të vërtetë astrologjia?

Kjo është një pyetje shumë e komplikuar, të cilës nuk është lehtë t’i jepet një përgjigje e shkurtër. Dikur afërsisht deri në shekujt XVI – XVII, në kohën kur ka jetuar dhe ka vepruar Francis Bekoni, astrologjia konsiderohej shkencë, por në atë kohë edhe vetë shkenca kishte një kuptim dhe një domethënie krejtësisht tjetër kundruall asaj moderne, kundruall shkencës postbekoniane. Astrologjia merret me studimin e lidhjeve ndërmjet qiellit të dukshëm dhe tokës, ndërsa natyra e saj lidhjeje nuk është fizike, shkak-pasojë, por simbolike. Astrologjia, pra, nuk studion kurrfarë ndikimi të energjisë së planetit dhe të yjeve në njeriun, por vetëm lidhjen simbolike ndërmjet qiellit të dukshëm (shtatë planetëve të dukshëm, yjve të palëvizshëm, kometave të dukshme dhe të dukurive të tjera në qiell të cilat gjithashtu mund të shihen) dhe zhvillimeve në tokë. Pikërisht për shkak të simbolizmit të cilin e studion, astrologjia assesi nuk mund të jetë shkencë në konceptimin modern të kësaj fjale. Edhe pse është pararendëse e shumë shkencave, astrologjia sot konsiderohet shkathtësi ezoterike, e cila nënkupton unitetin e gjithësisë dhe ndërlidhjen e çdo gjëje në të, ndërsa në pikëpamje të njohurive të saja dhe metodave që zbaton është plotësisht e përmbyllur dhe e përfunduar, ndaj në këtë pikëpamje, për dallim nga shkenca moderne, lënda dhe metodat e saj nuk mund të ndryshohen, përkatësisht të zgjerohen.

Pra, astrologjia thotë se të njëjtat ligje që drejtojnë universin gjithashtu drejtojnë njerëzimin. Ne nuk jemi të ndarë nga universi – ne jemi pjesë e tij. Energjitë e tij janë energjitë tona dhe prandaj duhet të punojmë në të njëjtën mënyrë si funksionon. Isshtë një supozim astrologjik që